Mark Vaessen - Taste of Amsterdam

"I've been fortunate enough to travel around the world. Of all the different countries I've visited, Japan made one of the biggest impressions on me. I love the street food, flavors, beautiful produce, and the variety of textures and smells. I strive to incorporate these types of influences in everything I create."

Geboren en getogen in Elsloo, Limburg, had Chef-kok Mark Vaessen al vanaf jonge leeftijd een passie voor bakken en koken. Nadat hij afstudeerde aan de SVH leerlingstelsel startte Mark zijn carrière als 17 jarige hulp kok in verschillende verfijnde Franse restaurants in het zuiden van Nederland en België. Toen hij 18 was verhuisde hij naar Amsterdam om als leerling-kok te gaan werken bij het gerenommeerde Pulitzer Hotel en zijn net zo getalenteerde selectie aan jonge chefs.

Na deze leerjaren werd Mark Chef de Partie bij het met een Michelin ster bekroonde De Swaen in Oisterwijk. Waar hij werkte met gerenommeerde chefs Edwin Kats en Cas Spijekers. Cas bleef hem uitdagen als mentor en continue bron van inspiratie.

In 2003 vertrok Mark uit Nederland om de wereld over te reizen en te leren van de culturen en gerechten in Thailand, Nieuw Zeeland, Australië, Laos, Japan, Maleisië, Cambodja, Sweden, Noorwegen, Litouwen, Ecuador, de Caraïben, Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, de Galapagos eilanden, Groenland, Letland, Duitsland en Rusland. Gedurende zijn reizen kookte hij onder meer voor het prestigieuze Point Albert Park restaurant in Melbourne.

Eenmaal terug in Nederland streek hij neer als Chef-kok bij de Harbour Club. Gedurende die periode perfectioneerde hij zijn sushi vaardigheden en kennis door samen te werken met Chef Oshima wat resulteerde in inventieve sauzen en creatieve technieken.

Nu als Chef-kok bij SUSHISAMBA Amsterdam, worden Mark zijn eigen culinaire interpretaties verwerkt in veelvoud aan SUSHISAMBA gerechten zoals de tiradito van haring, de short rib korokke, en de kip a la brasa met huancaina. “Ik ben enorm trots dat ik deel mag uit maken van de introductie van Nikkei Cuisine in Nederland”, zegt hij over Nikkei, de kunst van het koken met Japanse technieken en Peruviaanse ingrediënten. “De creatieve culinaire opties zijn eindeloos”.