Ayt Erdogan - Taste of Amsterdam

Chef Ayt Erdogan - The Gaia Amsterdam

Een Ottomaanse stijl van koken met zachte, warme kruiden die geciviliseerd overkomen op je smaakpalet – dat is in kort bestek de keuken van Ayt Erdogan. Complex met de hoofdletter C. Ayts techniek van koken is erg interessant: het is verfijning van de bovenste plank waarbij de essentie van het product overeind blijft. Iets wat niet iedereen gegeven is…

Chef Erdogan kent zijn (Franse) klassiekers, maar kiest bewust voor een eigentijdse benadering waarbij smaak een geheel eigen dynamiek krijgt. In zijn boek: ‘De Aytems van inspiratie’ komt de bevlogen chef uitgebreid aan het woord over zijn inspiratiebronnen, de zoektocht naar zijn culinaire identiteit en zijn toekomstplannen. Daarnaast gaat de chef niet vreemd: Ayt zet wat hij vroeger gegeten heeft geperfectioneerd op het bord. Hij kookt vanuit zijn moeders standpunt – dat is zijn referentiekader – maar met de technieken van nu. Zijn technisch vernuft, gekoppeld aan zijn onbetwiste smaakzin en hang naar raffinement, tilt zijn keuken naar een hoger plan.

Het is belangrijk dat mensen het onderscheidende van zijn stijl weten te herkennen, zijn culinaire identiteit. Ayt heeft bewezen dat de Ottomaans-Mesopotamische keuken een hoogstaande keuken is waar serieus rekening mee gehouden moet worden.